Hjælp hvis du er i tvivl om type, placering mm?
DU NORD tilbyder alle typer af udestuer og vinterhaver.
Alt fra udestuen, der strækker sig over sommeren, til den varme og hyggelige vinterhave. Afhængig af det uderum du vælger, kan du nyde al slags vejr – fra solskin til regn. Vore udestuer er nogle af de bedste og mest gennemprøvede på det internationale marked.
For at hjælpe med at beslutte hvor udestuen skal stå; hvordan den skal se ud og ikke mindst hvilken kvalitet, der er den rigtige for dig, har vi udarbejdet en lille Udestueskole, som du kan bruge til at få viden eller inspiration.
– Vælg retningen og placeringen af din udestue
Det første skridt i retning af din nye udestue, vil være at vælge steder. Du er nødt til at gennemtænke spørgsmål som:
– Foretrækker du morgen eller aften?
– Er sydvendt for varmt eller bare, hvad du leder efter for at gå ud i det tidlige forår?
Tænk blot på, hvor meget lys og sol, som du vil have i din vinterhave.
Det er også vigtigt at overveje, hvordan haven ser ud. Der kan være træer, der vil skygge for det nye rum, mens andre træer giver præcis den ”skygge” mod indblik, som du ønsker. Kig rundt i haven, både inde og ude.
Så begynd at lave nogle kopier af din hustegninger. På dem kan du skitsere, hvor og hvordan du vil have din vinterhave. Hvor stor skal den være? Vores forslag er ikke at bygge for lille – et udendørs rum bliver hurtigt et af husets mest populære rum. Du vil have plads til planter, møbler, børns fester, midsommer, opbevaring ….
Overvej hvordan du vil have vinterhaven støder op til huset. Du ønsker måske at sætte den i forbindelse med stuen eller køkkenet. Men husk på, at den parallelle ikke altid er den bedste. Selv om udestuen består hovedsageligt af glas, tager det noget lys. Hertil kommer, at du mister fornemmelsen af direkte kontakt med haven. Hvis udestuens tag er fladt, kan det også nemt blive mørkt, når vinterens sne ligger på taget. Det handler om at bygge udestue fra huset.
Et alternativ er også at bygge en helt uafhængig udestue et andet sted i haven – Garden Lounge. Den store charme ved udestuer er, at der ingen standardløsninger er. Du skaber din egen unikke udestue.
Hurtig checkliste:
– Hvor meget sol?
– Hvordan haven ser ud?
– Hustegninger?
Klassiske former eller frit rum.
– Find en stil til din udestue
Udestuer kan være så meget. Fire simple glasvægge og sænkede lofter til at forlænge sommeren. Men det kan lige så godt være en varm vinterhave, hvor du kan fejre både jul og midsommer. Prisen vil variere med den ”ydelse” som udestuen giver, så du bør overveje dette nøje, før du starter. Det centrale er at finde en løsning, der passer ind i dit hus, din stil, og din tanke med den måde, du vil bruge din udestue på. Planlæg omhyggeligt – udestuen bør være en del af huset!
Dit hus.
Placering og design er to vigtige ting, der får udestuen til at danne en helhed med huset. Tænk på dit hus.
– Hvornår er det bygget?
– Hvilken stil er det?
– Hvordan har det været før?
Hvis du har et ældre hus, er du formentlig allerede blevet konfronteret med spørgsmålet om, hvorvidt du skal bevare den gamle stil eller ej, når du har genopbygget eller renoveret. I 60´ – og 70´, var det meget almindeligt at fjerne gamle bygningsdele og vælg moderne materialer og løsninger i stedet. I dag er de fleste mennesker, mere tilbøjelige til at skabe noget, der er i overensstemmelse med den gamle stil.
Krop og sjæl.
Hvert hus har en sjæl, uanset hvor gammelt eller nyt det er. Forsøger at holde stilen, det giver som regel de bedste resultater. Så når du bygger en udestue, ved siden af dit hus, hjælper det, hvis du lader de vigtige detaljer og materialer blive gentaget i den nye udestue. Dette kan indebære alt fra farveskemaer, materialer på konstruktionen, og materialer på gulve og vægge.
Find en form.
En udestue kan laves i næsten enhver form. Anvend lidt ekstra tid til at finde en form, der passer til dit hus. Et andet vigtigt træk er taget. Skal det være fladt eller brudt? Sadeltag, der følger vinklen af taget på huset, er i stigende grad almindelige i udestuer, dette skaber også mere rumlighed. Mere plads kan også forårsage uregelmæssige former og karnapper.
Tænk også på hvordan du planlægger at bruge rummet, inde i udestuen. Hvilke møbler, du ønsker. Vil du oprette et legeområde for børn, et motionscenter, en spisestue. Det er kun din fantasi der sætter grænserne.
Hvis du føler, at valget er svært, kan det være umagen værd, at konsultere en arkitekt eller en erfaren udestueforhandler for at få hjælp, til at nå frem til, hvad der passer dig bedst. Tag også en tur rundt i det kvarter, du bor i og på andre områder for, at få ideer og inspiration. Hvad har andre gjort?
Hurtig checkliste:
– Hvilket prisleje?
– Stilen i mit hus?
– Materialer og detaljer?
– Hvordan vil jeg bruge udestuen?
Ekstra stue eller om sommeren en veranda
– Hvordan vil udestuen blive brugt?
Når du har tænkt på placering og stil i din udestue, er det tid til at vælge, hvad du vil bruge til vægge, gulve og lofter. Et vigtigt valg, der også relateret til, hvordan du agter at bruge din udestue, og hvordan dit hus ser ud.
Vil du anvende udestuen som et ekstra rum om vinteren? Eller ønsker du bare at få beskyttelse mod myg, regn og småkølige aftener om sommeren?
Svaret på disse spørgsmål vil afgøre, hvor godt isoleret udestuen bør være. Og derfor, hvad det vil koste. En vinterhave(isoleret udestue) er dyrere end en ikke-isoleret udestue, men til gengæld kan du fejre både midsommer og jul i den.
Få hjælp til de spørgsmål, der skal besvares, for at vælge det rigtige:
1. Hvad er den vigtigste årsag, til at du ønsker en udestue?
2. Hvor meget må det koste?
3. Hvor meget arbejde, er du villige til, at gøre selv?
4. Hvad er det bedste sted for et udendørs rum, i henhold til brugsanvisningen, sol, funktion, bygningsreglementer og udseende?
5. Hvordan er grunden, der hvor vi ønsker at bygge?
6. Skal din udestue bare forlænge sommeren eller vil du bruge den året rundt?
7. Ønsker du den bærende konstruktion i træ eller aluminium?
8. Skal taget lade lyset komme ind eller være dækket?
9. Hvilken type gulvbelægning ønsker du?
10. Skal du have særligt udstyr eller møbler, såsom brændeovn, gulvvarme, rindende vand eller planter?
11. Hvornår ønsker du, at din vinterhave skal være færdig? (Husk at regne med den tid, hvor kommunen behandler ansøgningen om byggetilladelse.)
Forlænget sommer
Hvis du bare vil have en udestue, der forlænger sommeren, er det nok aluminiumsprofiler med enkeltglas. (I vores udestuer, fx Elegance Træ og Alu Single.) Gulvet skal ikke isoleres (men vær opmærksom på, at et isoleret gulv mindsker kondensdannelsen.)
Fra tidligt forår til sent efterår
Ønsker du en endnu længere sæson i din udestue, skal du vælge en termorude med energiglas – et specielt glas, der virkelig udvide din udestue sæson. Energibelægning forårsager at den varme solenergi kommer ind i gennem glasset, men ikke så let kommer ud igen.
Nydelse i næsten alle vejrforhold
Vil du have en bedre isoleret udestue til at beskytte mere, fra den forjættende forårssolen, indtil sneen er næsten på højkant, har du brug for et alternativ, hvor der ikke kun er Energibelægning på termoruderne, men også er termisk brudte profiler i døre og vinduer.
Vinterhaven året rundt
Hvis du planlægger at nyde al slags vejr, året rundt, er du nødt til at bygge en vinterhave. Her kan du fejre både Sankt Hans og jul. Du bør vælge et godt isoleret glas med energibelægning og profiler med stort termisk brud, god isoleringsevne.
Når man bygger en vinterhave, er det godt med støbt bund, og måske endda varmeflader for et behageligt klima året rundt.
Tid til at tegne din nye udestue
En udestue, som er i forbindelse med en beboelsesejendom, kræver altid en byggetilladelse.
For at opnå en byggetilladelse kræver det, at du tegner en situationsplan (plan af hele grunden, med hus, udestue mv. tegnet på), en grundplan af udestuen med mål og tegninger af facaderne. Kontakt altid din kommune, før du begynder at tegne, kan der være særlige planer for dit område. Kommunen kan svare og hjælpe.
Det er kun skure, carporte og drivhuse på under 35 m2 der blot skal anmeldes til kommunen. (Selv hvis du ikke behøver at søge byggetilladelse, er der stadig andre krav i planlægning og byggeloven, som skal være opfyldt. Læs hvad der gælder på www.bygningsreglementet.dk)
Kontakt kommunens tekniske forvaltning (by og miljø) for at få oplysninger om, hvad der gælder i din kommune og de tegninger, der skal indgå i en ansøgning.
Disse tegninger er normalt påkrævet:
– Facade tegninger fra de sider, hvor udestuen er synlig
– En grundplan med mål
– Situationsplan
Start fx med hustegninger, der allerede eksisterer, og tegn udestuen på dem.
Leverandøren laver tegningerne
Du kan selvfølgelig også vælge, at få hjælp af en arkitekt, dette kan være en god ide, hvid du søger noget helt specielt. Søger du en standard udestue fra en udestueleverandør, kan du også tit købe dig til tegningerne der.
Dette er ofte en ret billig og let måde, da de i forvejen kender den udestue de skal tegne og alligevel skal få den tilpasset til dit hus.
Klar til at ansøge om byggetilladelse
– Kontakt Planlægningsudvalget
Når tegninger er udført, er det tid til at indgive en ansøgning til det kommunale bygningsvæsen. Ansøgning om byggetilladelser kan findes på www.borger.dk.
De samme skemaer er normalt også tilgængelig for download på kommunens hjemmeside. Vejledning til ansøgningen findes samme steder.
Mangler du nogle oplysninger om din ejendom, grundens størrelse, andre bygninger på grunden eller lignende så findes de på www.ois.dk – din genvej til ejendomsdata.
Forhåndsgodkendelse
Du kan også søge om en forhåndsgodkendelse fra planlægningsudvalget. Får du en forhåndsgodkendelse kan du roligt fortsætte med planlægningen, mens byggetilladelsen håndteres af kommunen.
Småbygninger på højst 10m²
Disse kan opføres uden kommunens godkendelse, men dette forudsætter at du bygger som lovgivningen anviser og betingelserne i Bygningsreglementet er opfyldt.
Hvis du ikke kan overholde bestemmelserne i Bygningsreglementet eller udhuset senere bliver udvidet til over 10m², skal du søge godkendelse i form af en anmeldelse.
Gældende bestemmelser
Undersøg, om der på din ejendom er tinglyst lokalplan, byplanvedtægt eller deklaration, der har bestemmelser om placering af bebyggelse, byggelinie mod vej, bygningernes ydre fremtræden samt materialevalg.
Bestemmelser i lokalplaner, byplanvedtægter eller deklarationer går forud for bestemmelserne i Bygningsreglement 2010.
Areal
I de fleste parcelhusområder må etagearealet højst være 25 eller 30 % af grundens areal. Ved enfamiliehuse og dobbelthuse regnes de første 35 m2 af carporte, garager og udhuse ikke med til beregningen af etagearealet.
Ved kædehuse og rækkehuse regnes de første 20 m2 ikke med. Terrasseoverdækninger medregnes i etagearealet.
Højde og længde iht. BR 10
Enfamiliehuse/ beboelsesrum må ikke være nærmere naboskel og vejskel end 2,5 m. Afstanden til udhæng kan nedsættes til 2 m. Disse afstande gælder også udestuer.
Enfamiliehuse skal opføres bag eventuelle byggelinjer mod vej.
I parcelhusområder må bygninger normalt ikke være højere end 8,5 m over grundens naturlige terræn.
Mod naboskel og sti må højden ikke være over 1,4 x afstanden til naboskel og sti.
Bygningsreglement 2010 (BR 10)
Der er flere krav og muligheder end her er beskrevet, og det er derfor en god idé at læse hele bygningsreglementet.
Du kan finde BR 10 på Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside, www.bygst.dk .
Note 1
– uden en byggetilladelse, bygger du din udestue som en ulovlig bygning. Du kan få en bøde, og endda risikere at blive tvunget til at rive udestuen ned igen.
Note 2
– Rådfør dig med din egen kommune, der kan være specielle vedtægter der er gældende der.
Hurtig checkliste:
– Former for byggeri
– Kontakt teknisk forvaltning i min kommune
– Søg om byggetilladelse
– Muligvis kan du søge om en forhåndsgodkendelse
– Tal med naboerne
Skab din egen oase i udestuen
I en udestue er grænserne mellem indendørs og udendørs mindre skarpe. Hvis du samtidig dekorerer med masser af planter, styrkes følelsen af at være både inde og ude samtidig. Og for os, der bor i et land, hvor sommeren ikke altid tilbyde så mange virkelig varme dage – så har vi alle muligheder for at skabe sin egen oase i udestuen.
En isoleret udestue forlænger vækstsæsonen med flere måneder og faktisk er det muligt at få et klima svarende til ved Middelhavet. Så for dem med grønne fingre er der gode chancer for at få citrusfrugter, oliventræer og figner til at trives.
Bare husk på, at i løbet af sommerens varmeste dage, kan der være for tørt og varmt, især i mindre udestuer. Brug fx plissegardiner, markiser eller en almindelig bord ventilator til at nedbringe temperaturen. Bedste luftskifte opnår du med en udestue på 25-30 m2.
Ved at købe en af de helt nye solfangere med indbygget ventilator, opnår man en ”gratis” ventilation i udestuen, hele året rundt. Den kan sågar hjælpe med opvarmningen i huset, ved den passive solvarme.
Med en dobbelt funktion, kan den fx indstilles til at føre varme fra udestuen ind i huset når temperaturen i udestuen overstiger fx 25˚, hvis man om sommeren ikke har behov for passiv solvarme i huset kan den blot blæse det ud i haven.
Selv i simple udestuer kan du dyrke planter, der foretrækker lavere breddegrader. Bare sørg for at flytte planterne i de koldeste vintermåneder, når temperaturen i udestuen falder til under nul.
Et godt tip er at anbringe tunge planter på plade med hjul. Dette gør det meget lettere at flytte dem, når nattefrosten nærmer sig eller tilpasse layoutet for lys og skygge i din udestue. Hjulplader kan købes i nogle møbelbutikker og planteskoler.
Hvilket fundament skal man vælge
– Udestuer, som er stabile…
Et godt fundament er en af de vigtigste komponenter til din nye udestue, således at den bliver lige så god som du ønsker. Der er en række af muligheder, når det kommer til et fundament til udestuen. De mest almindelige er:
Let Bjælkefundament med støbte punktfundamenter | Traditionelt støbt fundament med gulv på strøer | Let Fundament med støbt terrændæk |
Uanset hvilken løsning du vælger, afhænger af, hvordan den færdige udestue kommer til at se ud og hvordan man bruger den. For en nem udestue kan være tilstrækkelig med et let bjælkefundament med støbte punktfundamenter. Vil du oprette en vinterhave, vil et støbt dæk normalt virker bedst. Alle disse fundamenter kan isoleres på forskellige måder. Fugtspærren mod jorden er altid vigtig, for at minimere kondensering problemer, især i foråret, når varmen endelig kommer.
En anden faktor, som påvirker valget er, hvor højt det færdige gulv vil blive placeret. Skal udestuen stå plant med haven? Eller hævet? Hvis ja, hvor meget?
Her er grundens og husets udseende afgøre.
Husk, at hvis du vælger traditionelt fundament eller faste murede vægge, skal du grave ned til frost dybde. Hvis du vælger et Let Fundament, der er det komplette systemer til isolerede fundamenter i udestuer. Isoleringen udfører formen.
Bemærk også, at grundlaget skal være både stabilt og lige. Et godt fundament vil sikre, at dine skydedøre er lige så let at åbne og lukke nu, som mange år fremover. Det er også vigtigt for dit fortsatte arbejde med at bygge din udestue at fundamentet er korrekt udført.
En vinterhave med støbt plade og gulvvarme er et mere avanceret projekter. Tænk grundigt over, hvilke færdigheder du besidder, og hvilke ting du har brug for professionel hjælp til.
Fremgangsmåden afhænger af den valgte fundamentstyper, se yderligere:
– Let Bjælkefundament med støbte punktfundamenter
– Traditionelt støbt fundament med gulv på strøer
– Let fundament med støbt terrændæk
Med et støbt fundament eller terrændæk skal man huske at vente nogle dage før man bygger videre. Beton opnår ca. 75% af sin styrke i løbet af en uge. Den fulde styrke opnås efter 28 dage.
Når det drejer sig om beton, kan du vælge at bestille færdigblandet beton, som vi anbefaler, eller leje en blandemaskine og bland selv. Glat betonen ud, og tillade betonen at hærde et par dage. Vil du lægge et trægulv inde i udestuen, skal du vente mindst tre måneder, for der er meget fugt i betonen. Hele det første år efter opførelsen, vil du formentligt få kondens på glaspartierne. Dette er helt normalt og det forsvinder efterhånden som fugten fordamper fra betonen.
Hårdt eller blødt gulv
– Gulvet i udestuen giver rummet karakter
Få ting påvirke udseendet så meget som gulvet i et rum. Klinker med gulvvarme eller trægulv på strøer giver rummet en helt anden karakter – og en anden funktion.
Valget af gulv i udestuen skal foretages på et tidligt tidspunkt, fordi det påvirker, hvordan fundamentet er opbygget. Husk at vælge et materiale, der passer i udestuer. Det skal kunne modstå ekstreme temperaturforskelle og forskellige niveauer af fugtighed.
I uisolerede udestuer er havefliser eller træ gulve det mest almindelige. Trykimprægneret træ, der både varmebehandlet og antiråd behandlet samt forskellige eksklusive træsorter, der er velegnet til udendørs brug. Der er mange sorter, hvoraf man kan give rummet en særlig karakter.
Hvis vinterhaven skal anvendes hele året kan gulvvarme med fliser være et godt valg. Sørg også for at vælge fliser, der kan modstå belastningen i en udestue.
Hvis du har et støbt beton gulv, kan en glat poleret betonoverflade også være en mulighed. Enten råt som det er eller malet med en gulvfarve.
Skelettet vil holde, uanset hvad du ønsker
Udestue rammer er normalt af lamineret træ eller aluminium. Aluminium kræver ingen vedligeholdelse, i modsætning lamineret træ – som på den anden side er holdbar og smukt. Til gengæld må det på det kraftigste frarådes at anvende almindeligt tømmer, spærtræ eller trykimprægneret tømmer. Da dette uundgåeligt vil kaste sig. Det vil sige det vil vrid sig skævt og dermed skabe problemer med utætte tage og facader til følge.
Vil du have en god ramme af høj kvalitet, være også forsigtig her, du ved, at det endelige resultat af din udestue skal være godt. Når det drejer sig tid til at installere din terrasse partier og vinterhave vinduer er du glad for at du brugte lidt tid på at få kroppen i både fast og lige. Når kroppen skal fastgøres, skal du have to personer.
Limtræ er det mest almindelige materiale til bærende konstruktioner og har mange fordele. Det er formstabilt, isolerende og kan håndtere ekstreme temperaturforskelle, som opstår i en udestue. Det er også meget let i forhold til dets bæreevne og er nemt at arbejde med for gør det selv folket, og kan forarbejdes både med håndværktøj og el-værktøj. Det giver også lave samlede omkostninger, sammenlignet med andre materialer.
Der er flere valgmuligheder, når det drejer sig om modeller og form af bygningen. For at gøre det nemt for dig, har DU NORD valgt at udestuer i limtræ. Disse er altid færdigskårede fra vores side og skal kun samles, lidt lige som et puslespil. For dem, der foretrækker at tilpasse rammen selv, har vi også et godt udvalg af bjælker, stolper og meget mere.
Husk at behandle alle træflader omhyggeligt inden samling, selv dem, der ikke er synlige eller tilgængelige efter installation (fx stolpeender). Overflader skal først behandles med basisolie eller grunder mod råd og svamp og derpå slutmaling.
Laver du selv konstruktionen, så husk at lav åbninger lidt større end bredden af de partier du skal montere. Det er bedst at tilføje 5-10 mm ud over partiets dimensioner i bredde og højde for at få ekstra margener. Millimeterne kan være nødvendige, hvis en stolpe ender med at stå lidt forkert under installationen. Træ er også et levende materiale, der bevæger sig lidt med alderen.
Det er også muligt, at fundamentet sætter sig lidt. Så hvis der er en margin i konstruktion, kan delene let justeres. Afstanden mellem stolpe og partiets ramme skal forsegles med elastiske tætningsmidler (silikone) eller lister.
Glem ikke, at din udestue har brug for ventilation. Et lille vindue eller et skoddeelement med ventilationsluge er en god løsning. Alternativt kan der etableres mekanisk ventilation.
Læ rum eller vinter varme
– Hvad tag skal din udestue have?
Den mest almindelige tagmateriale til udestuer er korrugeret plast (Polycarbonat), glas eller fast tag som huset.. Valget af tag er forbundet med huset udseendet og af anvendelsen af udestuen. Hvis rummet kun skal bruges om sommeren, så går det godt med kanaltagplader på 16 mm. Det kan ikke anbefales at anvende 10 mm eller tyndere Polycarbonat, da der kan opstå kondens på undersiden af pladerne, dermed dryppen fra taget. Men hvis du planlægger en vinterhave, til brug året rundt, er behovet for et velisoleret tag, fx med termoplader eller termoglas. Du kan også anvende den samme type tag, du har i dit hus?
Den fordel Polycarbonat har, er at det tilvejebringer godt lys, mens det hvide beskytter mod den stærkeste solstråling. En kanaltagplade har også har en isolerende funktion og en struktur, der forhindre kondensation på loftet, medens temperaturen er mere jævn. DU NORD forhandler stærke og slagfaste Polycarbonat kanaltagplader i forskellige tykkelser med meget god isoleringsevne, helt ned til U-værdi på 0,98. Jo bedre isolering, du vælger i taget, jo længere kan sæsonen være.
1 lags trapez tagplader kan kun anvendes til overdækninger, der ikke er lukkede.
10 mm er tilstrækkelig til en grundlæggende sommer udestue, men en del kondens må forventes.
16 mm er det mest almindelige udestuetag. Kan midlertidigt opvarmes.
25 og 32 mm er nødvendig for en udestue, der skal bruges fra tidligt forår til sent efterår.
50 mm er til udestuen der skal anvendes hele året.
Tænk på:
– Et tag med teglsten eller tagpap er meget tungt og kræver en kraftig konstruktion.
– Hvordan tag forbindes til dit hus – under tagrenden eller på væggen.
– Varmen stiger op. Vælg et tag der isolerer mere end facaderne og væggene.
Vægge, som bevarer og tilvejebringer varme
– Hvad skal du vælge til din udestue?
På samme måde som valget af taget, er valget af væggene i huset og på hvilke tider af året du vil bruge din udestue. Hvad ruder vil du? Skal udestuen forsynes med termoglas? Leder du efter skyde-eller foldedøre til udestuen? Skal du have en åbning hele vejen rundt, eller ønsker du en fast væg? Variationerne er mange – sørg for at opbygge din udestue, som du ønsker det.
Glas
Til udestuer er flere forskellige glastyper tilgængelige, enkeltglas, energi belagt glas og termoruder. Valget afhænger af, hvor lang en sæson, du ønsker at sidde i udestuen. Tænk på hvor meget vejr, vind og kulde, du ønsker at udelukke. Vælg også, om du vil have aluminiumspartier, plast eller træ sektioner. Aluminium er vedligeholdelsesfrit, og der er valg til både sommer, forlænget sæson samt helårsudestuer, der giver en rigtig lang sæson.
Men, hvis du ønsker at bygge en udestue, som du ønsker at anvende hele året rundt, anbefaler vi plast eller træpartier. Plast og træ holder bedre på varmen og findes i flere varianter – DU NORD tilbyder både foldedøre, skydedøre samt alminelige døre og vinduer af træ og plast. Ønsker du træ, men stadig minimal vedligeholdelse, kan du vælge træpartier med aluminiumbeklædning udvendigt.
Skydedøre
Skydedøre er nu den mest almindelige alternativ, de er bekvemme at åbne og lukke, og kommer i mange forskellige designs og med forskellige glastyper. Du kan også bruge de faste partier, der holder prisen ned. Har du en væg, der ikke behøver at være oplukkelig, er dette en mulighed. Tænke også på, om du bare vil have døre hele vejen rundt, eller om du, på en eller flere vægge, vil have vinduer som også findes i både skydedøre og faste design.
Foldedøre
Foldedøre giver dig andre muligheder for at åbne mere op af haven. Dette er fordi du får nogle døre, der står vinkelret på facaden og ikke skal stå bag hinanden, som en skydedør gør. Skydedøre kører på en skinne, på 2 eller flere spor og står bag hinanden. Foldedøre folder i stedet op som en harmonika og åbningen bliver større. Foldedøre koster lidt mere, men hvis du virkelig ønsker at åbne op, er det det værd.
Udestuen for den udvidede danske sommer.
Hvis du bygger en udestue som er designet til den danske sommer, behøver du kun at vælge et enkelt glas (standard 6 mm vinduesglas eller 4 mm hærdet glas). Bare vær opmærksom på, at selvom du vælger enkeltglas kan det være klogt, at isolere gulvet, dette forhindrer fugt og kulde i at trække op fra jorden.
Tip:
Vil du handle hos os, skal du vælge Santex Elegance udestuer – perfekt til den danske sommer og vejret det bringer. En enkel, gennemprøvet og gennemtænkt idé af aluminium. Eller til ”gør det selv” folket, ALU-SINGLE, som også vil komme til sin ret i den smukke danske sommer. Men selv smukke efterårs og forårsdage nydes uden problemer fra vejret. ALU-SINGLEplus, med termoruder, kan tilbyde flere lange hyggelige aftener.
Udestuerne til en ekstra lang udesæson.
– Fra forår til efterår
Hvis du ønsker en endnu længere sæson i udestuen, skal du vælge et glas med afsættelse af energi. Dette specielle glas har et usynligt lag af oxid på ydersiden, som giver et behageligt indeklima i din vinterhave. Belægningen reducere den varme solenergi (kortbølget stråling) og bevarer den komfortable indevarme (langbølget stråling). Idet indersiden af glasset holdes varm reduceres risikoen for kondensation og frost.
Tip:
Vil du handle hos os, skal du blot vælge partier med energiglas i, dette findes som standard i de fleste skydedøre og i alle foldedøre og alminelige døre og vinduer.
Udestuer der kan nydes det meste af året.
– Fra tidligt forår til sent efterår
Ønskes udestuen anvendt det meste af året, skal du vælge facadepartier med isolerende glas.
Tip:
Vil du handle hos os, skal du vælge udestue Santex Elegance plus, Four Seasons udestuer eller DN120 udestuer. Derefter kan du nyde din udestue, det meste af året.
Vinter – brug hele året rundt
Vil du fejre både jul og Midsommer, er du nødt til at bygge en vinterhave. Partierne er med termoruder og med en god (lav) U-værdi (isoleringsevne). Sørg for at U-værdien beregnes for hele konstruktionen, ikke kun på glasset.
Tip:
Vil du handle hos os, skal du vælge vinterhave DN 120 Vinterhaver, Four Seasons vinterhaver eller Santex Design – alle med ruder og profiler til vinterhaver, der passer til alle årstider. Delene har en fremragende isoleringsevne, og giver en god varme komfort og termisk økonomi acceptabel, selv med en evt. opvarmning om vinteren. Vælg mellem partier helt af træ for en hyggelig atmosfære – eller træpartier med aluminiumsbeklædning udvendigt for en mere vedligeholdelsesfri alternativ. Desuden findes der partier i rent aluminium eller kunststof (PVC).
Yderligere sikkerhed
Alle vores tagglas er enten laminerede eller sikkerhedsglas, som standard i taget. Desuden har de fleste af vores udestuer og vinterhaver, sikkerhedsglas som standard i facaderne. Med sikkerhedsglas, får du et glas, der har en særdeles god modstandsdygtighed under belastning. Sikkerhed glas er hærdet, og derfor fem gange stærkere end almindeligt glas.
Spørgsmål til at overveje:
– Hvilket glas – hvor lang tid vil jeg være i stand til at bruge min udestue?
– Sommer udestue eller vinterhave, eller noget midt imellem?
– Aluminium partierne eller træ sektioner?
– Skydedøre/-vinduer, almindelige døre/vinduer eller foldedøre? Hvor meget skal jeg åbne?
– Hvad er jeg villig til at betale?
Det er detaljerne, der gør det
– Indret din udestue
Glem ikke detaljerne i din nye udestue. Sammen giver de rummet karakter. Måske er det i tømrerarbejdet, smukke lister, indbygget i møbler og udsmykninger. Måske er det noget mere praktisk. En fast væg kan for eksempel anvendes til at få plads til hylder, fx monteret på små konsoller. Både dekorativ og smart. Mal hylderne i samme nuance som væggen bagved, det fremhæver objekterne på hylden bedre.
Tænk også på fx belysning i udestuen. Med den rette belysning, kan du markere dele af rummet. Lad en spotlight fremhæve en bestemt plante eller maleri. En anden spotlight, kan sikre en god belysning til dejlig læsekrog, i lænestolen. Eller montere lyset på ydersiden, det giver smukke kontur og kan fremhæve udvalgte dele af haven udenfor.
Installation af en baldakin, der giver et glat og behageligt lys i rummet og absorberer den stærkeste top af sommersolen. Der er praktisk solbeskyttelse i et hvidt klæde, som monteres mellem spærene, eller i plissegardiner.
Sidst men ikke mindst. En pejs eller brændeovn er aldrig forkert. Uanset hvilken årstid du bruger din udestue, er der altid en mulighed for at slappe af ved åben ild.
Så – find din indre indretningsarkitekt og skabe den stemning og stil, der passer dig og din vinterhave.
Hvordan bevarer du din udestue?
Ligesom andre bygninger skal en udestue vedligeholdes regelmæssigt. Den bedste beskyttelse for en ramme af lamineret træ er en top coat eller uigennemsigtig maling. Jo mere gennemsigtig, mindre dækkende, en finish, jo hurtigere nedbryder solens UV-stråler, malingen og træet bag.
Udestue partier af aluminium, er praktisk talt vedligeholdelsesfri. Alt du skal gøre er, at sørge for at køresporet holdes rent, så holder hjulene længere. Ellers er det nok, at du polerer glasset. Men husk at læse vejledningen til glas, hvis du har enkeltlags glas med energibelægning.
Foldedøre af træ kræver lidt mere. Smør hængsler og ruller jævnligt, og kontroller maling på døre og dørkarme. Hvor ofte træet skal behandles afhænger af, hvor meget det udsættes for sol, regn, vind og andre atmosfæriske kræfter og graden af forberedelse af overfladen der blev valgt fra starten.
Kanal plasttagene er stort set vedligeholdelsesfri. De skal bare vaskes med sæbe og vand lejlighedsvis. Det er ikke tilrådeligt at bruge en højtryksrenser, da strålen kan skade overfladerne samt inddækninger mv.
Hold dine ideer flydende…
– Opret din unikke udestue
Når du designer og dekorerer din vinterhave, har du et godt tidspunkt til at lade form og fantasi slippe løs.
Det kan være interessant at lade alt gå i grønt og hvidt, så grænsen mellem ude og inde nærmest er væk. Eller lade naturen være en del af det indre: træ, sten og sand. Lav en Stenhøj med planter, trægenstande og andre naturlige materialer. Eller omvendt – dekorere dit udendørs rum i en ren og trendy stil, der helt modsætter det bløde og naturlige. Oprette smukke kontraster.
Hvis du har en terrasse uden for udestuen kan det være rart at skabe en flot overgang der. Lav en klippe, der fortsætter uden for glasdøren. Byg et espalier, der danner passage mellem udestuen og haven.
Måske du ønsker at give din udestue nogle ekstra grønne omgivelser med et espalier loft med vinstokke eller andre slyngplanter. Eller vil du ikke tage dig af planter? Kunstgræs giver problemfri blade året rundt.
En anden variation er naturligvis at fokusere på de ting, der bryder ud. Vælg lyse farver og usædvanlige materialer. Tilføj fx farvestrålende mosaikker i et hjørne. Byg simple podier og udsmykning med stof. Eller stram op med farverne og lav et meditativ japansk tankerum.
Uanset hvad du vælger, har du alle muligheder for at nyde din nye udestue. Fejre jul, omgivet af træer, åben dørene lige i tide til påske og tage ly fra regnbygerne på Sankt Hans aften.
Held og lykke med din nye udestue!
DUNORD / House of Garden ApS
Hovedvejen 182 A
4320 Lejre
Telefon: +45 4010 2006
Email: info@dunord.dk
Web: www.dunord.dk
COPYRIGHT © House of Garden ApS
DESIGN BY HJEMMESIDESYSTEMER